بیکران راهکار سعادت

ثبت و صدور گواهینامه های بین المللی استاندارد

بیکران راهکار سعادت

ثبت و صدور گواهینامه های بین المللی استاندارد

COVID-19 و ایمنی مواد غذایی: راهنمایی برای مشاغل غذایی و زنجیره تامین غذا

جهان با تهدید بی‌سابقة همه‌گیری جهانی «کوید-19» بر‌اثر ویروس «SARS-COV-2»[1] (که ویروس کوید-19 خوانده می‌شود) مواجه شده است. بسیاری از کشورها از توصیه‌های «سازمان بهداشت جهانی»[2] در ارتباط ‌با اجرای اقدامات فاصله‌گذاری اجتماعی به‌عنوان یکی از راه‌های ممکن برای کاهش انتقال بیماری پیروی می‌کنند (1). اجرای این اقدامات به‌ تعطیلی بسیاری از کسب‌و کارها، مدارس و موسسات آموزشی، و ایجاد محدودیت در سفر و گردهمایی‌های اجتماعی منجر شده است. برای برخی مردم، کار کردن از خانه، دورکاری، و شرکت در مذاکرات و همایش‌های آنلاین یا اینترنتی اکنون رفتاری عادی است. هرچند، کارکنان صنایع غذایی از فرصت کار کردن از خانه محروم‌اند و لازم است همچنان در محل کار معمول خود به کار ادامه دهند. برای به‌سلامت پشت‌سر نهادن این همه‌گیری جهانی، حفظ سلامت و ایمنی کلیة کارگران صنایع تولید غذا و زنجیرة تامین حیاتی است. حفظ روند گردش خوراک در‌طول زنجیرة غذایی وظیفه‌ای اساسی است که مشارکت تمامی ذینفعان این زنجیره در آن ضروری است. این امر برای برای جلب اطمینان و اعتماد مصرف کنندگان در رابطه با امنیت و دسترس‌پذیری غذا نیز ضرورت دارد. صنایع غذایی باید از «سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی(FSMS)»[3] مبتنی‌بر اصول «تجزیه و تحلیل خطر و تعیین نقاط کنترل بحرانی (HACCP)»[4] برخوردار باشند تا خطرات ایمنی مواد غذایی را مدیریت و از آلودگی آن جلوگیری کنند. سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی در این صنعت متکی‌بر برنامه‌های پیش‌نیازی[5] است که، اقدامات بهداشتی مناسب، نظافت و ضد‌عفونی‌سازی، زون‌بندی نواحی فرآوری، کنترل تامین‌کننده، انبارش، توزیع و حمل‌و‌نقل، و بهداشت و انطباق کارکنان با شرایط کاری از آن جمله‌اند- و این‌همه شرایط و اقدامات اصلی و ضروری تامین محیط بهداشتی برای فرآوری مواد غذایی به‌شمار می‌روند. «مجموعه قوانین اصول کلی بهداشت مواد غذایی[6]» زیربنای مستحکمی را برای پیاده‌سازی اقدامات کلیدی کنترل بهداشت در هر‌یک از مراحل زنجیرة فرآوری، تولید، و بازاریابی مواد غذایی به‌منظور جلوگیری از آلودگی مواد غذایی فراهم کرده است (2). در‌صورت وجود تیم «FSMS» و یا «HACCP» در هر‌یک از کسب‌و‌کارهای حوزة مواد غذایی، حضور اعضای این گروه‌ها در تمامی مذاکرات به‌منظور اطمینان از مرور مداخلات جدید ضمن توجه به ایمنی مواد غذایی ضروری است. چنانچه کسب‌و‌کاری فاقد تیم «FSMS» و یا «HACCP» باشد، لازم است فردی با مسئولیت بررسی احتمال ایجاد ریسک ایمنی مواد غذایی بر‌اثر اقدامات اضافی پیش‌رو تعیین شود. فرد انتصابی باید، برای اخذ مشاوره، با مقامات ایمنی مواد غذایی در ارتباط باشد. حصول اطمینان از انطباق صنایع غذایی با معیارهای لازم برای محافظت کارگران مواد غذایی از ابتلا به «کوید-19»، ممانعت از مواجهه با ویروس یا انتقال آن، و تقویت بهداشت مواد غذایی و روش‌های پاکداشت آن ضرورتی فوری است.

هدف از این دستور‌العمل‌ها بذل توجه به این معیارهای اضافی به‌منظور حفظ سلامت زنجیرة غذایی، و تضمین قابلیت دسترسی مصرف‌کنندگان به منابع غذایی کافی و ایمن است.

انتقال احتمالی ویروس «کوید-19» از طریق غذا

ابتلای مردم به ویروس «کوید-19» از طریق مواد غذایی یا بسته‌بندی آن بسیار نامحتمل است. «کوید-19» بیماری تنفسی است و مسیر اصلی انتقال آن تماس افراد با یکدیگر و از طریق تماس مستقیم با قطرات تنفسی ایجاد شده هنگام سرفه یا عطسة فرد بیمار است. تا‌کنون، هیچگونه شواهدی دال بر ایجاد بیماری تنفسی بر‌اثر ویروس منتقل‌شده از طریق غذا یا بسته‌بندی مواد غذایی به‌دست نیامده است. کروناویروس‌ها قادر به تکثیر در مواد غذایی نیستند؛ این ذرات برای تکثیر نیازمند میزبان حیوانی یا انسانی‌اند (3). تازه‌ترین توصیة «سازمان بهداشت جهانی» آنست که، مطابق شواهد جاری، ویروس «کوید-19» در‌حین تماس نزدیک، و از طریق قطرات سیستم تنفسی (ایجاد‌شده هنگام سرفه یا عطسه) و توسط اقلام ناقل بیماری انتقال می‌یابد (4-10). پس از سرفه یا عطسة فرد مبتلا به «کوید-19»، و با تولید قطراتی که به بینی، دهان، یا چشمان فرد دیگری برسد، ویروس می‌تواند مستقیماً در میان افراد منتشر شود. همچنین، از آنجایی که قطرات تنفسی برای شناور ماندن روی ذرات هوا بیش از اندازه سنگین‌اند، بر‌روی اجسام و سطوح پیرامون فرد مبتلا می‌نشینند. ابتلای افراد بر‌اثر تماس با سطوح، یااجسام آلوده، یا دست فرد مبتلا و سپس دست زدن به دهان، بینی، یا چشمان خود محتمل است. به‌عنوان مثال، این امر ممکن است پس از تماس با دستگیره‌های در یا دست‌ دادن با فرد مبتلا و سپس لمس صورت خوداتفاق بیفتد. در تحقیقات اخیر مدت زمان دوام ویروس «کوید-19» روی سطوح مختلف بررسی شده است و، بر‌اساس آن، ویروس می‌تواند تا 72 ساعت بر‌روی سطوح پلاستیکی و فولاد ضد‌زنگ، برای مدت 4 ساعت روی مس، و تا 72 ساعت بر‌روی مقوا همچنان داوم بیاورد (11). این تحقیق در شرایط آزمایشگاهی (یعنی در رطوبت و دمای کنترل‌شده) انجام شده است و مقتضی است که در محیط زندگی واقعی محتاطانه تفسیر شود. برای رفع یا کاهش خطر آلودگی ویروسی سطوح اغذیه و مواد بسته‌بندی غذایی بر‌اثر تماس کارگران مواد غذایی با آنها، تقویت معیارهای بهداشت فردی از سوی صنایع غذایی و ارائة آموزش‌های یادآوری اصول پاکداشت مواد غذایی ضروری است (2). منحصراً به‌شرط استفادة صحیح، تجهیزات محافظت فردی[7] از قبیل ماسک و دستکش می‌توانند در کاهش انتشار ویروس‌ها و بیماری‌ها در صنایع غذایی موثر باشند. علاوه‌بر آن، مراعات فاصله‌گذاری اجتماعی و معیارهای سخت‌گیرانة بهداشت و ضدعفونی، و ترویج شستشوی مکرر و موثر دست‌ها، و ضدعفونی کردن آنها در هر‌یک از مراحل فرآوری، تولید، و بازاریابی مواد غذایی، از سوی صنایع غذایی اکیداً توصیه شده است. این اقدامات مانع انتشار ویروس «کوید-19» کارکنان در میان کارگران می‌شود و سلامت نیروی کار را حفظ می‌کند، و کارگران مواد غذایی مبتلا و مجاری تماس مستقیم ایشان را شناسایی و از محل کار جدا می‌کند. گرچه RNA ویروس «کوید-19» از نمونه‌های مدفوع بیماران مبتلا جدا شده است، هیچ گزارش یا شواهدی مبنی بر انتقال ویروس از طریق «مدفوعی-دهانی»[8] در دست نیست. همواره، شستشوی دست پس از استفاده از توالت، خصوصاً هنگام کار با مواد غذایی، اقدامی ضروری است (10).


[1] Sever Acute Respiratory Symptom -Covid 19

[2] WHO

[3] Food Safety Management System

[4] Hazard Analysis Critical Control Point

[5] Pre Requisite-Programs

[6] Codex General Principles of Food Hygiene

[7] PPE (Personal Protective Equipment)

[8] Fecal-oral

تحقیق و توسعه شرکت BRS

تهران سعادت آباد خیابان سپیدار پلاک ۱۰

تلفن : ۰۲۱۲۶۷۶۱۲۸۱

www.BRSMENA.com

www.BRS.ir

#ایزو #استاندارد #مدیریت #ممیزی #مشاوره #سیستم_کیفیت #ایزو۹۰۰۱ #ایزو۲۲۰۰۰ #ایزو۴۵۰۰۱ #ایزو۱۴۰۰۱#استاندارد 

منبع :http://brs.ir/node/76

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد