بیکران راهکار سعادت

ثبت و صدور گواهینامه های بین المللی استاندارد

بیکران راهکار سعادت

ثبت و صدور گواهینامه های بین المللی استاندارد

درک محدود از استراتژی HACCP در بین فعالان مواد غذایی

درک محدود از استراتژی HACCP در بین فعالان مواد غذایی

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد اکثر مدیران صنایع غذایی درک محدودی از اصول و کاربرد استراتژی HACCP دارند. به گزارش یک مطالعه جدید که عملکرد HACCP در اسکاتلند را مورد ارزیابی قرار داده است، بیش از نیمی از  اپراتورهای مواد غذایی که به عنوان نمونه بررسی شدند از این استراتژی آگاه نبودند. آگاه کردن کسانی که وظیفه آنها عمل به اصول و کاربرد HACCP است نسبت به اطلاعات موجود درباره آن اصول به طور موثر اهمیتی حیاتی دارد. اینکه هدف اطلاعات در مورد HACCP را عمدتاً متخصصان، دانشگاهیان و نهادهای نظارتی در نظر بگیریم در حالی که بسیاری از مدیران صنایع غذایی (بویژه مشاغل کوچک) از این استراتژی و رویه‌های اجرای آن بی اطلاع هستند، احتمالاً به وضعیتی منجر می‌شود که بسیاری از اپراتورهای مواد غذایی آن را رویکردی بدانند که دانش و مهارت های آن فقط تحت سیطره مشاوران متخصص خصوصی است. گرایش تاسف آور این است که بسیاری از اپراتورهای مواد غذایی صرفاً به مشاورانی متکی هستند که طرح های HACCP تهیه شده توسط آنها از نظر عملی غیرواقعی‌اند. نکته مهمی که باید هنگام انتقال HACCP به کسانی که باید آنرا پیاده کنند متذکر شد این واقعیت است که نه رویکردی جدید است و نه یک اصطلاح جدید. خطرات مطرح شده و اقدامات پیشگیرانه‌ای که توسط استراتژی پیش بینی شده است لزوماً جدید نیستند. به عنوان مثال، اطلاعات قابل توجهی در مورد خطرات میکروبی، شیمیایی و فیزیکی که باعث آلودگی مواد غذایی و بیماری‌های ناشی از مواد غذایی می‌شوند وجود دارد. به طور مشابه‌، اطلاعات موجود نشان می‌دهند که بیشتر شیوع/بروز بیماری‌های ناشی از غذا ناشی از نگهداری نامناسب مواد غذایی در منازل یا مؤسسات غذایی، از جمله رستوران‌ها، مشاغل پذیرایی، غذاخوری‌ها (در مدارس ، بیمارستان‌ها ، آسایشگاه‌ها ، زندان‌ها و غیره)، خواربارفروشی‌ها یا فعالیت‌های فروش مواد غذایی در خیابان است. از جمله علل متداول ذکر شده عبارتند از:

پخت و پز یا گرم کردن مجدد ناکافی؛
تهیه مواد غذایی بسیار پیش از مصرف، و کنترل ناکافی دما در حین سرد و گرم نگه داشتن غذاها؛
آلودگی متقابل در مکان‌های غذایی؛
استفاده از مواد اولیه آلوده؛ و
آلودگی تهیه‌کنندگان مواد غذایی.

عوامل دیگری که خطر آلودگی مواد غذایی و بیماری‌های ناشی از مواد غذایی را در کشورهای در حال توسعه افزایش می‌دهند عبارتند از:


استفاده از فضولات انسانی تصفیه نشده برای کشت محصولات زراعی؛
ضعف بهداشتی و نبود امکانات بهداشتی اولیه؛
آبرسانی آلوده؛
کمبود یا فقدان زیرساخت‌های ایمنی مواد غذایی؛
شرایط آب و هوایی مطلوب برای تکثیر میکروارگانیسم‌ها؛ و
فقدان فن‌آوری مواد غذایی و تکنیک‌های تضمین کیفیت.

استراتژی HACCP براساس این واقعیت بنا شده است که بهتر است تلاش‌های کنترل ایمنی را بر روی خطرات احتمالی و روش‌های معیوب متمرکز کنید، برخلاف رویکرد پیشین که به موجب آن زمان و منابع بیشتر در مواردی صرف می‌شوند که ممکن است برای دستیابی به ایمنی حیاتی نباشند: کاشی‌های ترک خورده، دیوارها و سقف‌های کثیف، لامپ‌های سوخته و غیره. با توجه به این فرض، واضح است که مفهوم HACCP عمدتاً تغییر تأکید از ساختار و چیدمان مکان‌های غذا به مواد اولیه و کنترل فرآیند است. این استراتژی روش کاربرد منطقی شیوه‌های از پیش شناخته شده را برای حصول به اهداف زیر به روشنی مشخص می‌کند:

(الف) تسهیل ارزیابی موثر خطرات و شدت ریسک آنها، و

(ب) تعیین اولویتهایی برای کنترل و پایش مراحل حساس ایمنی.

برای تحقق بیشترین پتانسیل HACCP، این اصول اساسی زیربنائی آن باید به شکل موثر به اپراتورهای مواد غذایی در همه سطوح و به عموم مردم ابلاغ شود. همانطور که Woodrow Wilson، رئیس جمهور وقت ایالات متحده (1921-1913) به درستی مشاهده کرد: «کسی که در جمع آوری و درک حقایق اساسی صاحب فرصت، قدرت تشخیص و خرد است، و کسی که باید بر اساس آنها عمل کند، لازم است در کنار هم قرار داده شوند و احساس کنند که در یک پروژه مشترک مشغول فعالیت هستند». روشی که از طریق آن می‌توان اطلاعات مربوط به HACCP را در همه سطوح زنجیره غذایی در دسترس اپراتورهای مواد غذایی قرار داد، ایجاد برنامه‌های آموزش صدور گواهینامه بهداشتی پیرامون مفهوم HACCP است. یک مزیت مهم این امر این است که تضمین می‌کند داده‌های مربوط به خطرات پرریسک و اقدامات پیشگیرانه در نقاط کنترل بحرانی به زبان پیامهای آموزش و یادگیری بیان شود.

شاید استفاده از اطلاعات HACCP برای آگاهی دادن در خصوص آموزش ایمنی مواد غذایی به ویژه در مواردی که برنامه‌های نظارت کافی روی بیماری‌های ناشی از مواد غذایی ممکن است وجود نداشته باشد مناسب باشد، مانند وضعیتی که اغلب در بسیاری از کشورهای در حال توسعه وجود دارد. ایده HACCP دیگر برای بسیاری از مشاغل بزرگ تولید و پردازش مواد غذایی جدید نیست، به ویژه شرکتهایی که تأمین کننده بزرگ عمده فروشندگان اصلی مواد غذایی هستند و اکنون کاربرد HACCP توسط تأمین کنندگان خود را ترغیب می‌کنند. نیاز به همکاری بین کسب و کارهای غذایی و همچنین با مقامات نظارتی وجود دارد، به گونه‌ای که از داده‌ها و تخصص HACCP موجود در این مشاغل بزرگ بتوان در ترویج موثر شناخت و اجرای بهتر استراتژی در مشاغل کوچک استفاده کرد.

تیم ایمنی ، طرح haccp ، تیم بهداشت ، چیدمان haccp ، استاندارد ۲۲۰۰۰ ، ایزو ۲۲۰۰۰ ، گواهینامه ۲۲۰۰۰ ، ممیزی ۲۲۰۰۰ ، شرکت ایزو ، شرکت معتبر ایزو ، استاندارد غذا ، گواهینامه غذا ، ممیزی صنایع غذایی ، شرکت صنایع غذایی ، طراحی استاندارد غذا ، مشاوره غذایی ، کنترل کیفیت غذا ، شرکت brsm ، شرکت استاندارد

امور آموزش شرکت BRSM

تهران سعادت آباد خیابان سپیدار پلاک ۱۰

تلفن : ۰۲۱۲۶۷۶۰۰۰۱

www.BRSMENA.com

www.BRSM.ir

#ایزو #استاندارد #مدیریت #ممیزی #مشاوره #سیستم_کیفیت #ایزو۹۰۰۱ #ایزو۲۲۰۰۰ #ایزو۴۵۰۰۱ #ایزو۱۴۰۰۱#استاندارد #دادهکاوی

منبع :https://brs.ir/node/153

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد